Hem > Nyheter > IC Insights: Samsung överträffar Intel för att bli världens största chipleverantör

IC Insights: Samsung överträffar Intel för att bli världens största chipleverantör

För några dagar sedan sammanfattade IC Insights Global Top 25 Semiconductor Leverantörsrankningar under första kvartalet i år och uppdaterar försäljningsprognoserna för stora halvledarföretag under andra kvartalet i maj.


Som framgår av figuren ovan, från 1993 till 2016, var Intel utan tvekan världens största halvledarleverantör. Men då började situationen förändras. Efter 2017, med den blomstrande utvecklingen av Semiconductor-marknaden, började Samsung gradvis komma ikapp med Intel. För Samsung, ersätter Intel som världens största halvledarleverantör är en milstolpeprestation.

Minneschipmarknaden upplevde en stor nedgång i slutet av 2018. Innan det ockugerade Samsung nummer ett läge i sex på varandra följande kvartaler. Under fjärde kvartalet 2018 tog Intel återigen Samsung. Minnesmarknaden minskade kraftigt i slutet av 2018 och början av 2019, så att Samsungs intäkter under tredje kvartalet 2018 var 17% mer än Intels. Efter två kvartaler var det 18% mindre än Intels intäkter. Intel upplevde också en minskning av försäljningen under första kvartalet 2019, men denna nedgång var mycket mindre än nedgången på lagringsmarknaden vid den tiden.

Därefter återhämtade Intels intäkter betydligt under andra halvåret 2019, men var fortsatt stabil för de flesta av de 2020. Under de senaste 10 kvartalen (fjärde kvartalet 2018-första kvartalet 2021) är Intel fortfarande den första leverantören. Samsungs Semiconductor-försäljning har samtidigt långsamt stigit från tråget under första kvartalet 2019, vilket framgår av figuren nedan:


IC Insights anser att, som drivs av minnesmarknadsåtervinningen och Intels svag försäljningsutveckling, kommer Samsung att fortsätta att stabilisera Intel från andra kvartalet 2021 och bli världens nummer en halvledarproducent. Intels officiella finansiella rapportutsikter visar att helårsomsättningen 2021 kommer att sjunka med 1% jämfört med 2020. Med tillväxten av DRAM-marknaden och tillväxtmomentet på NAND Flash-minnesmarknaden under andra halvåret verkar det sannolikt att Samsung kommer att konsolidera sitt nummer ett läge i världen.