Hem > Nyheter > Inte bara mobiltelefoner! Qualcomms 5G-lösning landar inom området smart industri

Inte bara mobiltelefoner! Qualcomms 5G-lösning landar inom området smart industri

Nästa år kommer att vara det första året med storskaliga 5G-utbrott. Förutom 5G-mobiltelefoner anses smartindustrifältet vara en av de största applikationerna för 5G-teknik. Som global ledare inom 5G-chipteknologi har Qualcomm också börjat inrikta sig på denna bransch och gå in i en djup layout. Nyligen tillkännagav de officiellt till omvärlden 5G-samarbetsprojekt med Siemens och Bosch Rexroth för industrifält.

Det rapporteras att Qualcomm och Siemens genomförde ett gemensamt proof-of-concept-projekt vid Siemens Automotive Test Center i Nürnberg, Tyskland, för att demonstrera det första 5G-oberoende modellnätet (SA) baserat på 3,7-3,8 GHz-bandet i ett verkligt industriell miljö. Detta projekt kan stödja Siemens och Qualcomm för att genomföra tekniska tester, lösa potentiella problem och tillhandahålla de bästa lösningarna för trådlösa anslutningsapplikationer för företagens privata nätverk i framtida industriella miljöer.


5G SA-testnätverket byggt av Qualcomm har ett 5G-kärnnätverk och en 5G-basstation med en radiofjärrkontroll och ger också en 5G industriell testterminal. Siemens tillhandahåller faktiska industrianläggningar, inklusive Simatic-styrsystem och IO-utrustning.


Enligt den officiella introduktionen kommer det gemensamma forskningsprojektet vid Siemens Automotive Test Center att testa och utvärdera tillgängliga industriteknologier som måste stöds av det privata 5G-företagens nätverk, som OPC UA och Profinet-teknologier. I Tyskland kan företagets privata nätverk använda det lokala bredbandsspektrumet 3,7-3,8 GHz, som är reserverat för industriellt bruk vid lokal distribution. Sådana privata företagsnätverk kan stödja företag i olika branscher att självständigt kontrollera och hantera sina nätverk. Samtidigt som de uppnår hög tillförlitlighet och låg latens-anslutningar, kan de konfigurera nätverket efter förändrade behov och behålla data lokalt för att förbättra säkerheten.

Detta projekt kommer att ge båda parter värdefull erfarenhet baserad på verkliga miljöer och främja distributionen av privata 5G-företag i framtiden. Detta projekt markerar också en viktig milstolpe i utvidgningen av 5G till området industriell automation.

Förutom Siemens har nyligen Qualcomm och ett annat företag, Bosch Rexroth, framgångsrikt demonstrerat hur industriella terminaler kan använda tidskänslig nätverk (TSN) -teknologi i en 5G levande nätverksmiljö, och demonstrerade nästa utvecklingsriktning för 5G-aktiverad industriell tillverkning.


Den gemensamma demonstrationen av de båda parterna visade publiken att två industriterminaler fungerar på tidssynkroniserat sätt via en trådlös anslutning - detta visar att kombinationen av TSN och 5G kan uppnå exakt synkronisering utan behov av en kabelanslutning. Demonstrationen använde en Qualcomm® 5G industriell testterminal. Bosch Rexroth demonstrerade en ny ctrlX-automatiseringslösning - två ctrlX-kärnkontroller för realtidskommunikation under ett 5G-testnätverk. Testnätverket är baserat på frekvensbandet 3,7-3,8 GHz, som har utsetts av Tyskland för att stödja företagens privata nätverk.

Denna nya bevis-of-concept-gemensamma demonstration meddelar 5G: s kommande förmåga att naturligt stödja TSN. Det förväntas att nästa version av 5G-standarden (dvs. 3GPP Release 16) kommer att stödja denna funktion, och Release 16 förväntas vara klar under första halvåret 2020.

5G Economy-rapporten som släpptes av konsultföretaget IHS från tredje part visade nyligen att år 2035 kommer 5G att skapa nästan 4,7 biljoner dollar i ekonomisk produktion i tillverkningsindustrin. Tillverkningsrelaterade användningsfall står för 36% av den totala 5G ekonomiska produktionen på 13,2 biljoner US-dollar. För närvarande är tillverkningen den bransch som påverkas mest av 5G utanför mobilbranschen. Hög hastighet och låg latens på 5G i framtiden kommer att starta i tillverkningsindustrin. Till den subversiva rollen och Qualcomms ledande 5G-teknik kommer att spela en gynnsam roll i utvecklingen av tillverkningen.