Hem > Nyheter > Fjärde generationens EPYC-processor produceras av TSMC 5nm, AMD attackerar superdatorns fält

Fjärde generationens EPYC-processor produceras av TSMC 5nm, AMD attackerar superdatorns fält

AMD meddelade att från extrem klimatanalys, autonom körning till olika försvarssystem, har forskare och forskare över hela Europa bytt till AMDEPYC-serverprocessorer för att uppfylla de mest krävande kraven. AMD har gradvis konsoliderat det superdatoriska marknadslandskapet. Och AMD har nyligen fortsatt att öka produktionsvolymen på 7 nanometer för andra generationens EPYC-processor Rom vid TSMC. I slutet av året kommer tredje generationens EPYC-processor Milan att testprocesseras, och fjärde generationens EPYC-processor Genoa kommer att produceras av TSMC 5-nanometer.

AMD sade att det under de senaste veckorna till månaderna har fördjupat samarbetet med olika superdator FoU-företag och gemensamt utvecklade system utrustade med EPYC-serverprocessorkärnor. Bland dem etablerade AMD och Cray, en superdatatillverkare av HPE Technology, gemensamt en Shasta-system-superdator ARCHER2 för Storbritanniens nationella forsknings- och innovationsbyrå (UKRI) och en superdator från Shasta-systemet för British Atomic Weapons Institute (AWE). För att upprätthålla den brittiska försvarssäkerheten är Vulcan utrustad med AMD: s andra generationens EPYC-serverprocessor Rom.

Samtidigt slog AMD och Cray sig också samman för att bilda en annan Exascale-superdator Frontier med en datorkapacitet på 1 miljon biljoner flytpunktsoperationer per sekund (1 exaflop). Datorn skapades av det amerikanska energidepartementet i samarbete med Cray och AMD, med en budget på mer än 600 miljoner amerikanska dollar, och kommer att placeras i Oak Ridge National Laboratory (ORNL) i USA. Det förväntas att skickas in 2021. Det inses att AMD kommer att skräddarsy en anpassad EPYC-serverprocessor för Frontier, som förväntas använda TSMC: s 7-nanometerproduktion.

AMD gynnas också av European Center for Medium Term Weather Forecasting och kommer att arbeta tillsammans för att skapa en ny generation Atos-superdatorer som kommer att utrustas med AMD: s andra generationens EPYC-serverprocessor Rom för att minska effekterna av allvarliga klimathändelser. Hawk-superdatorn vid University of Stuttgart, Tyskland, kommer också att baseras på AMD: s andra generationens EPYC-serverprocessor Rom, som kommer att bli den största superdatorn i Tyskland och det största systemet i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Dessutom tillkännagav AMD och Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) och HPE skapandet av en superdator i Exescale-klass El Capitan, som kommer att utrustas med fjärde generationens EPYC-processor Genoa av AMDZen 4-arkitektur och kommer att produceras av TSMC 5nm . El Capitan-systemet har dubbel precision i mer än 2 exaflops och förväntas levereras i början av 2023. Det förväntas bli världens snabbaste superdator.