Hem > Nyheter > Vivo och Samsung utvecklar tillsammans 5G AI-chip X30-serien i två lägen som de första som bär

Vivo och Samsung utvecklar tillsammans 5G AI-chip X30-serien i två lägen som de första som bär

Den 7 november 2019, med temat ”Skapa en kärna”, höll vivo och Samsung ett dual-mode 5G AI-chip mediekommunikationsmöte i Peking. Runt företagets vice president, Samsung Electronics S. LSI: s produktplaneringsteamkapten Zhao Zhuangyi verkställande direktör, Samsung Semiconductor China Institute: s chef / verkställande direktör Pan Xuebao och andra gäster deltog i evenemanget. De två parterna demonstrerade den gemensamma utvecklingen av dual-mode 5G AI-chips - Exynos 980.


Exynos 980 kombinerar de tekniska innovationsfördelarna med Samsung och vivo, integrerar överlägsen dual-mode 5G- och AI-kapacitet och påskyndar utvecklingen och industrialiseringen av 5G-industrin.

Vivo och Samsung chip gemensam forskning och utveckling för att påskynda 5G-industriprocessen

Vivo har redan börjat delta i utvecklingen av 5G-standarder i förväg och har gjort tekniska reserver. Hittills har vivo ansökt om mer än 2 000 5G-patent på uppfinningen och lämnat in mer än 3 000 5G-förslag till 3GPP, som har blivit ett av de mest inflytelserika terminalvarumärkena för 3GPP. Det första partiet med 5G-mobiltelefon 3C-certifiering i Kina har blivit ryggraden i Kinas 5G-popularitet.

Numera växer konsumenternas efterfrågan på mobiltelefoner helt klart horisontellt. Denna funktion avgör att teknikutvecklingen måste vara mer framåtblickande. För att bättre fånga upp förändringarna i konsumenternas efterfrågan på mobiltelefoner i framtiden tror vivo att den nuvarande konsumenternas efterfrågan på mobiltelefoner inte längre är begränsad till utseende och grundläggande funktioner, utan ställer också högre krav på mobiltelefonprestanda och differentierade funktioner. Bakom dessa krav krävs underliggande stöd för chipet. Vid utforskningen av 5G-eran är vivo ytterligare involverad i den tekniska utvecklingen av uppströms industriell kedja, vilket uppnår genombrott på chipsidan.

Den gemensamma utvecklingen av Exynos 980-chip med Samsung är av stor betydelse för att påskynda populariseringen av 5G-mobiltelefoner. Vice vd för vivo sade runt detta: "vivo och Samsung samarbetar med varandra för att säkerställa utvecklingen och effektiviteten. De totala framstegen är 2-3 månader före schemat. Den dubbla läget 5G mobiltelefon utrustad med detta chip kommer att vara kan möta konsumenterna under året. Detta har berikat valet av 5G-terminaler kraftigt, vilket ger mer konsumenter 5G-erfarenhet till fler konsumenter och påskyndar utvecklingen av 5G-industrin.

Samsung Semiconductor har djupt odlat mobila SOC under många år och har framgångsrikt skapat en ledande position på den avancerade marknaden. Hittills, bland tillverkarna med 5G basbands- och applikationsprocessors FoU-kapacitet på marknaden, är Samsung det enda företaget med oberoende forskning och utveckling och oberoende drift av halvledarproduktionslinjer. Det har ingen tvekan om samarbete mellan teknik och design.

I samarbete med vivo sade Zhao Zhuangqi, kaptenen för Samsung Electronics S.LSI merchandising-team: ”De allestädes närvarande 5G- och AI-världarna kommer att ge otänkbara förändringar i livet med obegränsade möjligheter. I detta nya äventyr Samtidigt har vivo och Samsung S.LSI arbetat nära för att utveckla nya 5G-kommunikationstekniker för att tillgodose marknads- och teknikentusiaster.

Industrins första dual-mode 5G SoC Exynos 980 ger nya 5G- och AI-upplevelser

Som branschens första dual-mode 5G SoC-produkt stöder Exynos 980-chipet både NSA- och SA-nätverkslägen, vilket ger konsumenterna en rikare 5G-upplevelse. Exynos 980 möjliggör ultrahög hastighet datakommunikation, vilket möjliggör nedladdningshastigheter upp till 2,55 Gbps i en 5G-kommunikationsmiljö, dvs. sub-6 GHz, i 4G-5G Dual Connectivity (EN-DC) tillstånd. Nedladdningshastigheten kan vara upp till 3,55 GB / s. Dessutom integrerar Exynos 980 5G-basbandet i SoC, vilket sparar kortutrymme och lämnar mer utrymme för konstruktionen av flygkroppen, medan schemaläggningen mellan komponenterna är snabbare och effektivare.

Förutom den rikare 5G-upplevelsen är Exynos 980: s AI-datorkraft också optimerad. Högpresterande CPU, GPU, NPU, DSP, ISP, modem och andra komponenter arbetar tillsammans för att uppnå flaggskeppsnivån för datorprestanda för artificiell intelligens. För första gången använder Exynos980 ARM: s nästa generations Cortex-A77 CPU-arkitektur, som erbjuder en 20% förbättring av samfrekvensprestanda jämfört med Cortex-A76-arkitekturen, vilket säkerställer snabb behandling av stora datamängder. Med den avancerade GPU MaliTM-G76 är HD-spel enkla att köra. Exynos 980 har inbyggd högpresterande NPU- och DSP-enheter för flaggskepps datorhastigheter, liksom en inbyggd högpresterande ISP som kan hantera bilder tagna med upp till 108 miljoner pixlar och fungerar med kraftfulla NPU för att känna igen motivets form, den omgivande miljön etc., anpassas automatiskt till ett bättre värde, så att användarna enkelt kan ta bättre bilder.

En multi-kapacitet, högpresterande, plattformad mobil AI-accelerationsplattform, VCAP (Computation Acceleration Platform), används för att förutsäga och förutsäga AI-algoritmer, modellträning och modellacceleration på mobila enheter. VCAP drar full nytta av fördelarna och datorkraften hos den underliggande hårdvaran på enheten, påskyndar implementeringen och effektiv drift av AI-algoritmen på sidan av vivo-enheten och gör det möjligt för mobilenheten att implementera AI-enheten på enheten med autonom databehandling. Till exempel att använda den underliggande tekniken för att uppnå högpresterande resultat av algoritmen på slutssidan, stödja realtid, smidig och låg effektupplevelse hos intelligenta användare av affärsscenerna.

Vivo terminalfördel och stark FoU-ansamling för att hjälpa gemensam forskning och utveckling

Under de senaste tio åren har vivo samlat rik erfarenhet av mjukvara och hårdvara för intelligenta terminaler. Den här gången gick vivo djupt in i chipets fördefinitionssteg och utvecklade tillsammans Exynos 980 med Samsung. Från perspektivet på slutanvändarnas efterfrågan syftar den till att skapa "född". Ett chip som passar konsumentens förväntningar.

Dessutom har totalt mer än 500 professionella FoU-ingenjörer investerats in vivo före och efter 10 månader. De ackumulerade immateriella tillgångarna på upp till 400 funktionella funktioner (inklusive modemrelaterade proportioner) läggs till Samsung-plattformen, och Samsung samarbetar på hårdvarunivå. Nästan 100 tekniska problem, tillsammans med Samsung för att slutföra den gemensamma designen och utvecklingen av produkter i förväg.

Vivo och Samsung fortsätter att optimera 5G-scenen och tillhandahåller internationella lösningar för roamingoptimering, strömförbrukningslösningar för 5G-scenarier och lösningar för spelfördröjning. Dessutom delar vivo och Samsung sina egna insikter om användningen av terminalen, vilket ger support i schemaläggningsramen för systemresursen och upprättandet av standarder för testprestanda för att förbättra användarupplevelsen i högfrekvensanvändningsscenarier.

Dessutom förlitar sig vivo också på FoU för att optimera prestanda för Exynos 980 i viktiga funktioner som kameror. Baserat på tidigare erfarenhet av kamerautveckling har Vivo bidragit med mer än 100 kamerarelaterade funktioner till Exynos 980-plattformen, inklusive algoritmer, dubbla kameror och kanaler med tre kameror, vilket väsentligt förbättrade algoritmen.

För 5G-eran fortsätter vivo att påskynda uppgraderingen av intelligenta terminaler och smarta tjänster för att ytterligare förbättra användarupplevelsen. Den gemensamma utvecklingen av dual-mode 5G AI-chips med Samsung hjälper till att popularisera 5G-mobiltelefoner och utveckla 5G-industrin. Vivo meddelade också officiellt vid kommunikationsmötet att i december kommer den nya generationens flaggskeppsterminal utrustad med det dubbla läget 5G AI-chip Exynos 980, vivo X30-serien mobiltelefon, att vara tillgängligt.