Hem > Nyheter > Wall Street Journal: Bidens chip-statsbidrag är bara ett gammalt politiskt knep

Wall Street Journal: Bidens chip-statsbidrag är bara ett gammalt politiskt knep

Förra torsdagen avancerade U.S. Senate en omfattande lagstiftningsplan för "innovations- och konkurrenslagen" som syftar till att förbättra Förenta staternas konkurrenskraft mot kinesisk teknik. Wall Street Journal publicerade en social kommentar om detta och hävdade att "innovations- och konkurrenslagen" påverkar den amerikanska halvledarindustrin. Genomförande av statliga subventioner kommer endast att slösa bort skattebetalarnas pengar.


Artikeln nämnde att konkurrensen med Kina kommer att avgöra riktningen för den amerikanska National Fortune de närmaste decennierna, och Bigwigs i den amerikanska kongressen vill inte stå i idly. Den nyligen utgivna 1 500 sidorna "innovation och konkurrenslag" gjorde en dålig start. Det hjälpte inte Förenta staternas innovation eller konkurrenskraft.

Artikeln påpekade att propositionen på ytan representerar en konsensus på tvärparten, men det återspeglar faktiskt stereotypen och det smala politiska spektret av typiska kongressutgifter. En av de främsta sponsorerna i propositionen, ledamot av representanthuset Ro Khanna, sade uppriktigt: "Alla vet att denna proposition kommer att passera, så varje lobbyist kommer att vilja öka innehållet i propositionen så mycket som möjligt."

Wall Street anser att Bidens serie av Kina konkurrens agerar för att vara gammaldags politiska knep.

Wall Street Journal anser att återupplivning av den amerikanska halvledarindustrin är faktiskt inte så brådskande. På grund av skalfördelar, har datorchip tillverkning (snarare än design) faktiskt varit mycket coditized, med Samsung, TSMC och Intel som upptar en ledande position inom tillverkningen. Även om USA står för 12% av den globala chip-tillverkningen, dominerar amerikanska företag i design (52%) och utrustning (50%), ledande Kina av flera positioner, och Förenta staterna är främst privata grupper som ökar medel för att utveckla halvledarindustrin .

Vad USA behöver oroa sig för är Kinas Taiwan-region. Denna region står för cirka 20% av den globala produktionskapaciteten. Trump Administration har bett TSMC att bygga en ny fabrik i Arizona. Förstärkning av försvaret i Asien-Stillahavsområdet kräver ökade försvarsutgifter, men Bidens budget sänker faktiskt försvarsutgifterna.

Industriell utvecklingspolitik är alltid oupplösligt kopplade till politiken. Amerikanska företag som följer fri marknadsprinciper är beroende av "osynliga händer" för att allokera kapital till de mest effektiva områdena, men statliga subventioner kommer att styra investeringar i riktlinjerna av politiker. Majoritetsledaren Chuck Schumer har lovat att propositionen kommer att medföra chip tillverkning till New York State-området, vilket sammanfaller med idéerna om handel i Commerce Gina Raimundo.

Räkningen innehåller också användningen av 120 miljarder dollar i avancerad teknikforskning, som kommer att fördubbla den årliga budgeten för National Science Foundation (NSF). Detta kan vara till hjälp för att öka investeringarna i grundforskning, särskilt i försvarsteknik. Men de flesta av fonderna i senaträkningen kommer att användas direkt för tillämpad forskning som finansieras av privata företag.

Tilldelningen av finansiering till olika vetenskapliga forskningsinstitut är också nära relaterade till geopolitik. Räkningen kommer att inrätta ett nytt tekniskt och innovationsrådet oberoende av National Science Foundation för att säkerställa en rättvis fördelning av medel och skapa inhemsk anställning. Men det som verkligen effektivt stimulerar forskning är idéer snarare än skapande av arbetstillfällen.

Artikeln påpekade också att fördelningen av medel för räkningen inte använde rimliga platser, till exempel politisk korrekthet som involverade ras. En del av finansieringen används också för andra projekt, såsom forskning om frågan om sexuella trakasserier inom koncernen Science and Engineering (Stam) och "alternativa lösningar på dynamiken av rättigheter, hierarki och beroende av akademin", i en försök att skrämma Kina. En bättre orientering av räkningen är att ge stipendier till grundutbildningar och doktorander som studerar artificiell intelligens. Men bara högskolor och universitet som är erkända som "olika och icke-traditionella studentgrupper" är berättigade till finansiering. Kommer fler asiatiska studenter att göra en skola förlora sitt bidrag?

Många republikaner stöder räkningen eftersom de tror att USA måste följa den kinesiska modellen för att hantera Kina. Men fördelen med Förenta staterna har alltid varit dess kapitalistiska system, som skyddar immateriella rättigheter och uppmuntrar privata investeringar och innovation genom marknadskonkurrens. Så här svarade Förenta staterna på Japans utmaningar på 1980-talet och 1990-talet. Under de senaste tio åren har amerikanska företagens FoU-utgifter nästan fördubblats, och de är i ledande ställning på de flesta avancerade teknikområden. Däremot är den kinesiska modellen mer benägen att engagera sig i statliga subventioner.

Tre dagar senare fick "Wall Street Journal" -kommentaren ett positivt svar från George Mason University Professor Donald Boudreaux. Han skrev en artikel och analyserade att det är slöseri med tid och pengar att spendera pengar på den amerikanska halvledarindustrin.

Han tror att det är extremt absurt att kasta 54 miljarder amerikanska skattebetalarnas pengar på en amerikansk halvledareindustri som sägs vara i trubbel. Amerikanska halvledare är inte i ett krismoment som det ska vara. Scott Linsicombe i Cato-institutet sammanfattade nyligen den amerikanska halvledarindustrin: "USA är en av världens topp fem halvledare och relaterade utrustning exportörer. År 2019 exporterade den nästan 47 miljarder dollar i halvledarprodukter. I kombination med den amerikanska halvledarindustrins rapport Förening (SIA), det kan dras slutsatsen att grunden för amerikansk halvledarframställning fortfarande är fast. " SIA-rapporten påpekade också att den amerikanska halvledarindustrin har svarat för nästan hälften av den totala globala halvledarförsäljningen sedan slutet av 1990-talet. Eftersom detta nummer har varit mycket stabilt, har den amerikanska halvledarindustrin alltid varit en global ledare inom investeringar och FoU .

Donald Boudreaux drog slutsatsen att subventioner är värdelösa för en minskande industri, medan en blomstrande industri inte kräver statliga subventioner.