Hem > Nyheter > Genom att använda låga priser och TSMC accelererar AMD för att komma ikapp Intel

Genom att använda låga priser och TSMC accelererar AMD för att komma ikapp Intel

Enligt utländska medierapporter, även om chiptillverkaren AMD är liten, inleds den i sin härlighet, det senaste kvartalet av intäkterna träffade en ny hög sedan 2005. Det håller i takt med Intel.

I näringslivet använder människor ofta jätte David av Goliat för att jämföra småvolymföretag som bekämpar jättarna. Det passar bra att använda det i AMD. Den 29 oktober tillkännagav den amerikanska chiptillverkaren sina resultat för tredje kvartalet. Dess VD, Lisa Su, sa att han var mycket nöjd med intäkterna. Sammantaget uppgick AMD: s intäkter för kvartalet till 1,8 miljarder dollar, vilket är ett rekordhögt resultat sedan 2005. AMD förutspår att nästa kvartals resultatdata kommer att vara lika glädjande, med intäkterna upp 48% från samma period förra året till 2,1 miljarder dollar. Sedan 2015 har företagets aktiekurs sjunkit 15 gånger.

Trots sin lilla storlek kan AMD: s betydelse i chipvärlden inte underskattas. Inom två viktiga områden inom halvledarindustrin är det bara den som kan konkurrera med de två jättarna på samma gång. Dess CPU - ett generellt chip som är kärnan i moderna bärbara datorer, stationära datorer och datacenter - konkurrerar med Intels produkter. Intel är världens näst största chiptillverkare, med en intäkt på 71 miljarder dollar 2018. AMDs GPU (grafikprocessor) - som tillhandahåller 3D-grafik för videospel och i ökande grad ger datorkraft för allt populärare maskininlärningsalgoritmer - konkurrerar med Nvidia, som förra året intäkterna nådde 11,7 miljarder dollar Nästan dubbelt så mycket som AMD.

AMDs iögonfallande prestanda kommer främst från konkurrens med Intel. Intel har nästan monopoliserat CPU-marknaden, och denna situation har förändrats under de senaste åren. Analytiker på marknadsundersökningsföretaget Mercury Research uppskattar att Intels chipmarknadsandel på stationära och anteckningsboksmarknaden nådde 92,4% 2015 och andelen av den mer lukrativa servern för marknaden för chip uppgick till häpnadsväckande 99,2%. De senaste uppgifterna visar att AMD: s andel av marknaden för stationära och bärbara datorer är 14,7%. På serverchipmarknaden är dess andel bara 3,1%, men den har ökat fyra gånger jämfört med för två år sedan.

Det finns två faktorer som kan förklara AMD: s återhämtning. En poäng är förbättringen av produkten. 2012 repeterade företaget den respekterade chipdesignern Jim Keller. Keller arbetade för Apple. Under lång tid har AMD antagit en lågprisstrategi i marknadskonkurrensen - dess chips är långsammare än Intels, men mycket billigare. Kellers ”Zen” -chip som släpptes 2017 är fortfarande väldigt billigt. Men de är lika bra som Intels chips, och ännu bättre: till exempel är AMD: s avancerade serverchips snabbare på många uppgifter än Intels, och är halva priset för Intel. Zenchips har vunnit en serie kontrakt med företag som Microsoft, Sony (för nya spelkonsoler), Google (för datacentra) och Cray (för superdatorer).

Den andra faktorn är att medan AMD förbättrar sina produkter, Intel vaklar. Intel producerar sina egna marker. Dess senaste och mest enastående tillverkningsprocess borde ha åstadkommit en enorm prestandaökning, men den försenades i flera år, vilket gjorde det nödvändigt för företaget att se över den befintliga designen. AMD lägger outsourcing av de flesta av sina tillverkningsverksamheter till TSMC, som nu fångar in Intels processteknik.

Kan AMD: s goda fart fortsätta? Intel avslutade en liknande konkurrenssituation vid sekelskiftet och i mitten av det första decenniet av detta århundrade. Nu försöker AMD än en gång att starta en effekt. Företaget planerar att införa en avancerad ny tillverkningsprocess 2021. Planen att engagera sig i GPU förväntas också göra att AMD gör betydande framsteg inom ett annat område.

För närvarande är AMD: s återhämtning goda nyheter för konsumenter, IT-avdelningar, molnberäkningsföretag och alla som använder programvara. Precis som alla monopolister som bedriver vinstmaksimering tar Intel ett högt pris för sina produkter - såvida inte AMD: s liknande produkter gör ett bra jobb. Visst nog är Intels senaste desktopchip, som kommer att lanseras i november, det billigaste på flera år.